måndag 23 maj 2016

Brittisk skandal: "Sluta beskatta perioder - det är en blodig skam"

Om "tampong skatt", moms på böcker, barnkläder och andra avvikelser.

Tillämpningen av olika momssatser  skapar inkonsekvenser och orättvisor. I Storbritannien  den lägre momssatsen på 5% används idag på sanitetsprodukter. Enligt den populistiska tidningen "Daily Mail", rebell medlemmarna i det konservativa regeringspartiet plockade en kamp över momsen på hygienprodukter för kvinnor, som ett exempel på den behörighet som de tror Storbritannien bör förhandla tillbaka från Bryssel till Westminster.

Skattefritt tamponger som en frukt av Brexit
Några britter ser även den lägsta momssatsen för EU: s regler (5%), cyniskt beskrivs som ‘tampong skatt’, "som en förolämpning mot kvinnor som inte har något annat val än att bära bördan av skatten." I en ovanlig allians med feminister, Storbritanniens anti-EU part "UKIP" lovar tamponger momsfritt, som en £2 (24kr) ‘fördel’ för kvinnor, för att dra sig tillbaka från EU. Men, som 'The Economist' rapporter: "17 mars 2016 av finansministern George Osborne rotade runt en kanin i sin post-budgeten hatt", och avslöjade att den brittiska regeringen verkar villiga att böja EU: s regler, det begränsa hur mycket medlemsstaterna kan sänka momssatserna för vissa produkter; med hjälp av EU är för närvarande i färd med att görakriterierna merflexibla.

Problemet är inte moms på varm take-away mat (behandlas som restaurang måltider) eller tamponger, men ofta svåra att förstå och komplicerade regler för undantag, successiva brittiska regeringar har skapat:
  • ingen moms på take-away mat, så länge det är kallt,
  • böcker, däribland fotoböcker, om innehåller mer än 20% text och skrivas ut på papper,
  • kläder har noll skatt om de är för barn
  • helikoptrar för superrika är skattefria, men inte cyklar eller bilar,
  • bör dambindor undantas så länge som de är för kvinnor endast,
  • 'Jaffa tårta' (kakor med ett skikt av apelsinmarmelad och chokladbeläggning) är noll betyget, men inte kex,
  • ....

Efter omfattande donationer av egendom miljardär, Tysklands sista liberala konservativ koalitionsregering sänkte "Umsatzsteuer" (moms) på hotellrum från fullt till lägre momssatsen, Moms måste registreras i uniform om alla, utan undantag! En enhetlig momssats skulle minimera snedvridningar och eliminerar statliga ingripanden på de typer av konsumtion gynnas framför andra, och fokusera olika delar av skatte- och bidragssystemen i vad de gör bäst. och gav de tyska hotell, så miljarder euro. Medan nätterna är nu "låg", frukosten fortfarande betala fullt pris. Ännu lägre momssats irriterade av andre industrin, för vilka mervärdesskatt tillämpas på en affärsresa är inte en kostnad, men det ser boka två olika priser för rum (7%) och frukost ( 19%) på en enda faktura är en onödig administrativ börda.

Och naturligtvis, de miljarder som sparats av hotellägarna saknar "Landär" statsbudgeten. Detta beslut var så dålig att även 'Liberaldemokraterna', hvem som ursprungligen kämpade den lägre hotellrum, ber nu att gå tillbaka till att använda hela momssatsen. Precis som förändring i sinnet av den tidigare liberala ordföranden i Storbritannien, Nick Clegg om studieavgifter, har den brittiska "Liberaldemokraterna" kostar nästan alla sina platser i underhuset, var antagligen den här typen av klientelism en viktig faktor som FDP (fp) flög i efterföljande val av förbundsdagen (Tyska parlamentet).

Många ekonomer motsätter sig användningen av olika priser för liknande produkter, av rädsla för att förvränga beteende. Varför skulle en regering straffa föräldrar, vilket gör dem betala skatt på kläder deras skanär större? Utsläppet också resurser att företag kämpar för sin produkt för att möta nollkriterier kategori, t.ex. den brittiska förlag inskrivna minst 20% text i fotoböcker engrunde att slutföra eftergift av moms på böcker.  

"Tankenär vanligtvis på fördelnings skäl: dålig tillbringa en större del av sin inkomst på objekt med låg skattesats, så rör sig mot en enhetlig procentsats skulle skada dem mer", skriver The Economist och motverkar argumentet: "Det finns mer effektiva sätt omfördelning än befrielsen av strutskött från moms. ett idealiskt system skulle tillämpa en enhetlig momssats på alla slutlig konsumtion, och sedan använda den direkta skatter och förmåner för att göra grovjobbet när det gäller omfördelning." Till exempel, om barnkläder,den brittiska kanut hela momssatsen, som praktiseras i många andra länder:
  1. ladda helt enkelt samma, full mervärdesskattesats på alla kläder för barn och vuxna
  2. Öka barnbidrag med det belopp som den fullständiga momssatsen kommer att kosta föräldrar det genomsnittliga barnet enkel.

Denna relativt förändring skulle spara kostnader för byråkrati och verkställighet. Det skulle vara neutral till den genomsnittliga brittiska familjen. Stora familjer där äldre syskon passerar kläder på yngre tid, skulle gynnas mer av den ökade barnbidrag utan att träffas mycket moms på kläder. Det skulle vara dyrare för familjer spenderar mycket på dyra märkeskläder. Det skulle behandla leksaker, musikinstrument, cyklar, etc. för barn på samma sätt som tøj. Dermed uppmuntras av föräldrar till konsumtion av kläder i stället för visselpipor eller skridskor.

Moms bör tas ut lika, utanundantag!
EU, i syfte att harmonisera mervärdesskatt och minska snedvridningen i den gränsöverskridande handeln, kräver en minimi momssats, för närvarande uppgår till 5% ‘The Economist’. "En enhetlig momssats skulle minimera snedvridningar, ta bort någon regering inblandning över vilka typer av konsumtion, gynnas framför andra; och fokusera olika delar av skatte- och bidragssystemen på vad de gör bäst.”

Enligt en omfattande studie är den effektiva mervärdesskattesats för genomsnittligt europeiskt hushåll 11% och endast 8% i Storbritannien [Källa: TAXUD / 2012 / dE / 323 FWC Nej TAXUD / 2010 / CC /104]. En ekonomi med låga nivåer av besparingar och en negativ handelsbalans - som Storbritannien - har utrymme att höja moms exempelvis 25%, skattesatsen i betydligt mer jämlikt Sverige och Danmark. För att undvika regressiva effekterna av en allmän momssats skulle vara tröskeln inkomstskatt och grundläggande tjänster höjs i stället.


Den så kallade "tampong skatt"
EU uppmanar medlemsstaterna att avsluta noll och ta ut en momssats på 5%. Så det verkar som om reglerna för att röra sig i en hälsosam riktning, även om det är obekvämt för pro-EU-politiker i Storbritannien när det gäller pressen "raseri över skatter på bindor. Förhoppningsvis den brittiska regeringen kommer att bryta EU momsreglerna i upptakten till Brexit folkomröstning inte kommer att döda moms harmonisering på lång sikt. I slutändan, det finns alltid en chans för en "Brexit", gör det möjligt för EU att göra vad som är ekonomiskt sund och lämna den till den brittiska regeringen att göra vad UKIP eller annat populister efterfrågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar